Skal jeg bruge video på butikkens website?

Det absolut mest populære format på internettet (og særligt på de sociale medier) er video. Det er effektfuldt, men skal benyttes med omtanke. Generelt set bør du benytte forskellige formater til at præsentere din butik og dine produkter på dit website. Hvert format har sine fordele og ulemper – lige som du ikke ville bruge en skruetrækker til at banke et søm ned 🙂

Gode tekster er afgørende for både af forklare kunderne om produkternes egenskaber og for at din hjemmeside bliver fundet, når dine kunder søger på Google.

Professionelle (!) fotos er uundværlige til hurtigt at vise kunderne butikken og dine produkter. Billeder siger som bekendt mere end 1.000 ord, men hvor det tager tid at forstå tekst, så opfanges fotos af den menneskelige hjerne på en brøkdel af et sekund.

Men intet slår video, når det gælder om at vække eller formidle følelser! Særligt når de levende billeder understøttes af lyd i form af musik eller en passende speak. Og som bekendt skal vi have fat i kundernes følelser, hvis vi skal have dem til at købe hos os. Det er lige så sandt på internettet som i butikken.

Hvordan kan jeg bruge video på butikkens hjemmeside?

Video kan bruges på mange forskellige måder. Her er et par eksempler, der forhåbentlig kan inspirere dig, når du overvejer, hvor og hvordan du bedst bruger video på din butiks hjemmeside:

  • Video præsentation af din butik. Din fysiske butik giver dig troværdighed og adskiller dig fra de mange anonyme webshops på nettet. Du lægger formentlig hovedparten af din vågne tid i at indrette og optimere din butik – og den investering får du ekstra gevinst ud af, når du viser den frem på nettet.
  • Demonstrationsvidoer af dine produkter. Billeder er gode til at illustrere produkter, men videos styrke ligger i oplevelsen. Så lav (korte) videoer, der viser produktet i brug. Uanset om det er bukser, vaskemaskiner eller søm, så sørg for at vise liv, mennesker og bevægelse i dine film.
  • Vis menneskene bag butikken. Den største forskel på en fysisk butik og en webshop er – udover butiksruden – den synlige betjening. Der står rigtige mennesker bag disken – og de samme folk står bag hjemmesiden. Træd frem på hjemmesiden lige som du og dine ansatte gør i butikken. Fortæl lidt om jer selv og om ånden i butikken – og benyt lejligheden til at invitere dem indenfor i varmen. Bare husk at holde det kort 🙂

Hvordan laver jeg video til butikkens website?

Det har heldigvis aldrig været lettere at lave video. En moderne smartphone kan optage video i høj kvalitet, men husk at kvaliteten af en video til din hjemmeside skal afspejle kvaliteten i din butik. Hjemmelavede videoer kan være fine til at vise autenticitet og liv, men selvgjort er bestemt ikke altid velgjort. Særligt hvis den forventede levetid af videoen er lang, så betaler det sig som regel, at få professionel hjælp til produktionen. Det gælder særligt præsentationen af butikken. En hjemmmegjort mobilvideo vil som regel få din butik til at fremstå mindre og mørkere end den er i virkeligheden.

Vælger du at få professionel bistand til at producere videoerne for dig, så husk at indgå en klar aftale om pris og kvalitet (og særligt at sikre dig, at tilbuddet omfatter adgang til mindst et par revisioner, så du ender med et resultat, som du vil være stolt af at fremvise for dine kunder!)

Hvis du laver produktvidoer, så prøv at holde den samme stil på tværs af varerne. En enkel (og billig) model er, at lade medarbejderne i butikken vise/demonstrere/bruge produkterne. Brug de samme omgivelser og gør det så naturligt som muligt. Få lavet en fornuftig introduktion og afmelding på videoen, som går på tværs og giver en professionel fornemmelse. Husk altid at slutte med et “call to action”, der opfordrer kunden til at gå videre.

Optagelsen af videoen er kun det første skridt. Den rå optagelse skal redigeres og klippes til, så den fremstår skarp. Afhængig af indholdet bør længden holdes på 30-60 sekunder – og det er ikke særlig nemt i praksis 🙂 De første 5 sekunder er afgørende for at fastholde seeren og klip al unødigt fyld i videoen væk.

Der findes mange værktøjer til både pc og mobil til at redigere videoer. Som nybegynder betaler det sig, at vælge et enkelt program, der rummer de basale funktioner og er nemt at betjene. Du har jo trods alt vigtigere ting at tage dig til end at lege filmproducent!

Hvordan viser jeg video på min hjemmmeside?

Rent teknisk så “streames” din video fra en server til brugerens pc, tablet eller mobil. Det vil sige, at den hentes af brugerens internet browser bid for bid, mens den ses. I praksis kan det gøres på to forskellige måder:

  • Videoen ligger på din egen hjemmesiden. En del systemer til at administrere websites og/eller webshops giver mulighed for, at man kan uploade en video til serveren, så brugeren kan streame den direkte fra samme server, som din hjemmeside ligger på, Fordelen ved det er, at det er nemt og at du har kontrol over, hvor din video befinder sig. Ulempen er, at det “koster” plads og trafik på din server – og at det ofte opleves langsomt af brugeren.
  • Videoen ligger på en ekstern service. Websites som YouTube, Facebook og Vimeo lader dig uploade videoer og giver dig en kode, som du kan lægge ind på din hjemmeside. Fordelen ved det er, at det er nemt og hurtigt for brugere at se din video uden at forlade din hjemmeside, og at den – hvis du ønsker det – også kan findes og ses på direkte YouTube eller Vimeo). Ulempen er, at du skal bruge ekstra tid på at oprette (og vedligeholde) en profil (ofte kaldet en kanal) på et af de to tjenester.

Helt generelt vil jeg anbefale den sidste model. Det er nemmest for brugeren, og kræver faktisk ikke særlig meget teknisk indsigt at klare. Dog skal man være opmærksom på, hvordan man vælger at vise videoen på websitet. På de fleste sociale medier er det muligt for brugerne, at kommentere på de uploadede videoer. Det kan være rigtig godt, hvis man har positive og engagerede kunder. Men ordet er jo frit på internettet, og man skal derfor holde øje med de kommentarer – og tænke sig meget godt om, før man viser indhold fra sociale medier inklusive kommentarer direkte på sit website.

Se f.eks. dette skræmme-eksempel, hvor en bruger har skrevet en kommentar på en video om et software-program, at man kan få virus på sin maskine ved at hente programmet! Den type kommentarer kan formentlig skræmme de fleste kunder væk 🙁

Generelt set skal du ikke være bange for kommentarer på dine videoer. De illustrerer netop de sociale mediers styrke: at du kan komme direkte i dialog med dine kunder. En dialog hvor du kan udnytte de samme egenskaber, der skaber resultater i din fysiske butik: høflig, venlig og kundefokuseret service!

Skal jeg så bruge video på butikkens hjemmeside?

Generelt set er video som sagt et kraftfuldt værktøj til at vække følelser og skabe forbindelse til mennesket bag skærmen. Men der skal lægges samme omhu i, at udtænke og lave videoerne, som du lægger i din fysiske butik. Gør du det, vil du helt sikkert opleve gode resultater med video på din butiks hjemmeside.

Men om og hvordan video bør bruges på dit website, det kan kun du svare på. Dette lille indlæg har forhåbentlig givet dig inspiration til de overvejelser, og har du spørgsmål eller kommentarer – eller gode/dårlige eksempler på brugen af video, så læg meget gerne en kommentar – enten her på siden eller i vores forum.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *